Stiluri de text in HTML


1. Caractere ingrosate si italice

Cuvintele sau frazele ingrosate ajuta la parcurgerea materialului si identificarea punctelor specifice si importante. De aceea titlurile sectiunilor sunt scrise cu caractere ingrosate si nu italice. Formatarea ingrosata si inclinata necesita marcaje HTML pereche. Acestea sunt <b> si </b> pentru caractere ingrosate, respectiv <i> si </i> pentru caractere inclinate.


2. Subliniere, modificari de text

Se pot utiliza si alte optiuni de formatare precum: <u> </u> pentru sublinierea unei fraze/cuvant, <strike> </strike> pentru taiere, <sub> </sub> pentru indici inferiori (foarte buni pentru realizarea unui exercitiu matematic), <sup> </sup> pentru indici superiori.

Exemplu:


3. Dimensiuni si culori

Dimensiunea fonturilor HTML poate varia de la 1 la 7, unde 1 este cel mai mic iar 7 cel mai mare, fiind exact invers numararii subtitlurilor. Toate modificarile caracteristicilor fontului se fac prin intermediul marcajului <fond>. Atributele marcajului, de obicei, sunt specificate prin intermediul unei perechi de forma „nume=valoare” (exemplu: size=7, color=red).

Culoarea se poate stabili utilizand atributul COLOR, culorile se pot specifica prin nume sau daca doresti un control mai bun al rezolutiei culorilor se pot utiliza valori hexazecimale RGB (Aici ti-am pus un editor de culori care genereaza cod HEX).

Al treilea atribut posibil este FACE pentru specificarea „tipului de scris” (adica fontul, spre exemplu Arial Black, Helvetica Narrow, etc..). Acestea au nume diferite pe platforme diferite!


4. Stiluri de text logice

Cele mai cunoscute stiluri logice sunt <em> </em> respectiv <strong></strong>. Primul este utilizat pentru evidentiere (afisare cu caractere italice) iar al doilea pentru evidentiere puternica (afisare cu caractere ingrosate).

In standardul HTML sunt specificate si alte marcaje logice folosite destul de rare, deoarece sunt sinonime cu marcajul de font monospatiu. Aceste marcaje logice sunt: CITE, CODE, DFN, KBD, SAMP, VAR (explicate in tabelul de mai jos).


Stiluri de text – aplicatie


Marcaj HTMLMarcaj de inchidereSemnificatie
<b></b>Text ingrosat
<i></i>Text inclinat
<u></u>Text subliniat
<tt></tt>Text cu font monospatiu
<cite></cite>Citare bibliografica
<code></code>Listing de program
<dfn></dfn>Definitie de cuvant
<em></em>Stil logic de evidentiere
<kbd></kbs>Text de la tastatura (similar cu <code>)
<samp></samp>Exemplu de date introdus de utilizator
<strong></strong>Evidentiere logica puternica
<var></var>Program sau variabila
<basefont size=n>Dimensiunea implicita font din pagina
<font></font>Specifica atribute ale textului
size=nDimensiune text
face=a,bFontul textului (a daca e disponibil sau b)
color=sCuloare text (nume de culoare sau valoare RGB/HEX)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *