Cum sa muti windows-ul pe un nou disk

Poate ca ti-ai cumparat un SSD nou sau un HDD mai bun si ai vrea sa-ti muti windows-ul pe cel nou pentru a-i upgrada performanta. Insa, cu toate astea, ai vrea totusi sa-ti pastrezi datele. In acest tutorial vei invata cum sa iti muti windows-ul de pe un HDD/SSD vechi pe unul nou.

Singura solutie pentru a realiza asta este sa facem o clona a windows-ului. Avem nevoie de urmatorul tool pentru a realiza clonarea: EaseUS Todo Backup. Este absolut gratuit pentru ceea ce vrem noi sa facem.

Inainte de a instala acest tool sau de a-l deschide, trebuie sa avem montat SSD-ul sau HDD-ul nou, in paralel cu cel vechi.

Pentru a realiza clonarea, trebuie sa urmarim pasii urmatori:


1. Deschidem aplicatia

In poza de mai jos voi prezenta putin acest program, ceea ce apare imediat dupa accesarea lui:

cum sa muti windows-ul

2. Accesam tab-ul Clonare

Accesam tab-ul Clonare, cel evidentiat in poza anterioara. Va arata astfel:

cum sa muti windows-ul

Ei bine, aici, EaseUS todo backup ne arata disk-urile noastre. In cazul meu, Hard disk 1 este SSD-ul de 480 gb, iar Hard Disk 0 este HDD-ul meu vechi de 1TB.

Acum, trebuie sa selectam disk-ul de pe care sa extragem datele, in cazul nostru, Windows-ul.

De exemplu, in cazul meu de mai sus, daca dorim sa mutam windows-ul de pe SSD (Hard Disk 1) pe HDD (Hard Disk 0), trebuie sa bifam toate acele partitii vizibile si nevizibile care apar pe Hard Disk 1.

cum sa muti windows-ul

Dupa ce am bifat acea casuta, dam Next. Acum programul ne pune sa selectam disk-ul pe care vrem sa se faca clonarea, adica destinatia. Astfel, bifam tot hard disk-ul 0, in cazul meu. Dupa acest pas, dam Proceed pentru inceperea procesului de clonare.

Timpul variaza, in functie de dimensiunea datelor pe care le detinem pe disk-ul sursa. De exemplu, pentru clonarea windows-ului 10 + 2 partitii a cate 150 gb fiecare, clonarea a durat in jur de 3 ore.

Este recomandat ca in timpul procesului, calculatorul sa nu mai faca si alte actiuni.

cum sa muti windows-ul

3. Finalizarea clonarii

Dupa ce s-a finalizat clonarea, windows-ul nostru exista acum si pe disk-ul vechi, si pe cel nou. Dupa resetarea calculatorului, windows-ul va porni tot pe disk-ul vechi. In functie de versiunea windows-ului, exista mai multe posibilitati de a rula pe SSD-ul/HDD-ul cel nou. Astfel:

  1. Am scos HDD-ul vechi si am pornit calculatorul. Acesta a trecut automat pe SSD-ul nou, fiind singurul disk existent in calculator in momentul respectiv. Odata ce am cuplat iar HDD-ul vechi si am repornit calculatorul, acesta a continuat sa functioneze pe SSD-ul nou, iar pe cel vechi il vedea doar ca pe o simpla partitie pe care se afla windows-ul. Insa nu rula pe el.
  2. Daca primul pas nu functioneaza, poti scoate permanent HDD-ul vechi din calculator si formatat pe NTFS, pe alt calculator.

Procesul este extrem de simplu, trebuie doar rabdare de asteptare in momentul clonarii. Timpul variaza in functie de circumstante, de exemplu, daca pe langa clonare te mai joci un joc sau cauti ceva pe internet, timpul de clonare se va mari.

Pentru a crea ulterior partitii, dupa acest proces, iti recomandam sa citesti tutorialul nostru: Cum sa stergi tot de pe un SSD/HDD.

Recomand SSD-ul Kingston A400 480gb, pe el am mutat windows-ul de pe un Hard Disk de 1TB, iar diferenta este substantiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *