5 Limbaje de programare pentru aplicatii mobile

Dezvoltarea aplicatiilor mobile reprezinta o abilitate important pentru societatea actuala. Toate sectoarele pietei globale depind tot mai mult de aplicatiile mobile. Astfel, oportunitatile pentru orice programator cresc si devin din ce in ce mai profitabile. Daca ai de gand sa dezvolti si tu aplicatii, fie jocuri, platforme forum sau aplicatii educationale, trebuie sa citesti acest articol. 

Atat Android cat si iOS sunt sisteme de operare diferite, deci se folosesc si limbaje de programare diferite pentru dezvoltarea unei aplicatii pentru cele doua sisteme de operare. Este important pentru un programator incepator sa ia decizia corecta (sa devina dezvoltator Android sau iOS sau ambele).

Astazi vom vorbi despre cele mai bune limbaje de programare pentru a dezvolta aplicatii mobile (Android si iOS).


1. Java

Java este un limbaj vechi de programare dar reprezinta o parte foarte importanta in domeniul dezvoltarii aplicatiilor mobile. Poti crea aplicatii atat pentru Android cat si pentru iOS folosindu-te de Java. Pentru aplicatiile Android, Java este un imbaj de programare simplu, insa lucrurile se complica pentru iOS pentru ca va fi nevoie sa inveti diferite setari. 

Java este primul limbaj oficial care dezvolta aplicatii Android si are inca o mare cerere. Numeroase limbaje de programare apar din cand in cand, dar Java ramane limbajul cel mai preferat, utilizat si mai sigur pentru dezvoltarea aplicatiilor. Android Studio si Eclipse sunt doua dintre cele mai importante IDE-uri care suporta programarea Java pentru Android.

Pentru dezvoltarea iOS se poate folosi Java, dar acest lucru nu este recomandat pentru ca exista limbi mult mai bune, create exclusiv pentru dezvoltarea iOS si compatibile Apple.


2. Swift

Swift

Limbajul de programare Swift a fost dezvoltat de compania Apple in 2014. Scopul principal al Swift este de a dezvolta aplicatii pentru iOS, macOS, watchOS, tvOS, Linux. Cu Swift, scrierea unui cod pentru cele mai recente aplicatii API Apple, cum ar fi Cocoa Touch si Cocoa, devine absolut usoara. Swift poate evita cu usurinta majoritatea vulnerabilitatilor de securitate asociate altor limbaje de programare.

Daca vrei sa devii un dezvoltator al aplicatiilor iOS, trebuie sa utilizezi limbajul Swift drept limbaj de programare principal. XCode este unul dintre cel mai popular IDE pentru dezvoltarea aplicatiilor pentru iOS.


3. Kotlin

Kotlin

Kotlin este una dintre cele mai populare limbaje de programare in acest moment. A aparut in multe titluri dupa ce Google a anuntat-o ca limba oficiala pentru dezvoltarea aplicatiilor Android. Kotlin este, de asemenea, un limbaj de programare nou dezvoltat de JetBrains (aceeasi companie care a dezvoltat studiul Android) in 2011. 

Cu toate acestea, a devenit limbajul oficial de programare Android in 2017, dupa multe actualizari si comentarii de-a lungul anilor.Kotlin depaseste limitele limbajului de programare Java pentru Android.


4. JavaScript

Javascript

Cu cativa ani in urma, Javascript a fost pur si simplu un limbaj de scripting utilizat pentru dezvoltarea web a aplicatiilor utilizatorilor. Aceasta este acum unul dintre limbajele de programare cele mai utilizate pentru dezvoltarea de aplicatii si dezvoltare back-end pe web (node.js).

Cu Javascript puteti crea aplicatii mobile hibrid care pot fi utilizate pe orice dispozitiv. Fie ca este vorba de iOS, Android, Windows sau Linux. Exista multe cadre si medii de rulare pe care le puteti utiliza pentru a construi aplicatii hibride si cross-platform, inclusiv AngularJS, ReactJS si Vue.

Un dezavantaj pentru Javascript ar fi securitatea si stabilitatea.


5. Objective-C

Objective-C

Objective-C a fost foarte popular printre dezvoltatorii Apple inainte de sosirea lui Swift. Swift este un nou limbaj de programare, insa foarte multi dezvoltatori inca folosesc Objective-C pentru dezvoltarea iOS. Are unele defecte, dar nu neaparat pentru toate tipurile de aplicatii. Limba este inca foarte relevanta pentru OS X si iOS.

Limba poate fi numita si o extensie a limbajului de programare C. Daca sunteti un programator C, invatarea limbajului de programare objective-c va fi mai usoara deoarece sintaxa si caracteristicile sunt foarte asemanatoare. Cu toate acestea, daca doresti sa inveti un nou limbaj de programare pentru dezvoltarea aplicatiilor mobile iOS, trebuie sa alegi Swift.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *